Τι είναι η ενδοφλεβική θεραπεία με Laser ;

Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, η εκρίζωση δηλαδή της «ελαττωματικής» φλέβας και των κλάδων της, μέσω χειρουργικών τομών αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη μοναδική επιλογή. Ο τραυματικός όμως χαρακτήρας της επέμβασης, η ανάγκη για γενική αναισθησία και η καθυστερημένη μετεγχειρητική αποκατάσταση, σε συνδυασμό με τις νεότερες γνώσεις μας για την παθογένεση των κιρσών, οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών. Με τις νέες αυτές τεχνικές «ενδοφλεβικής κατάλυσης» (endovenous ablation) επιτυγχάνεται η καταστροφή της «ελαττωματικής» φλέβας μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF).

Πώς γίνεται;

Η τεχνική συνίσταται στην είσοδο εντός της παθολογικής φλέβας μίας ειδικής “ίνας”, η οποία προωθείται, υπό την καθοδήγηση του υπερήχου, μέχρι την κατάληξη της ψηλά στο μηρό. Στη συνέχεια, αφού προηγηθεί έγχυση γύρω από τη φλέβα ειδικού αναισθητικού διαλύματος, ενεργοποιείται η συσκευή του laser και στο άκρο της ίνας εφαρμόζεται θερμότητα, η οποία με το σταδιακό τράβηγμα της  ίνας προς τα πίσω έχει ως αποτέλεσμα τη συγκόλληση των τοιχωμάτων της φλέβας κι έτσι η παθολογική φλέβα συρρικνώνεται και μετά από λίγο καιρό υφίσταται ίνωση και εξαφανίζεται.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την αφαίρεση των υπολοίπων επιφανειακών κλάδων μέσω πολύ μικρών δερματικών τομών (μίνι – κιρσεκτομές)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας EVLA

Η ενδοφλεβική τεχνική λοιπόν επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης κατά κανόνα με τοπική αναισθησία ενώ οι χειρουργικές τομές είναι μικρές και δεν απαιτούν ράμματα. Ο ασθενής μπορεί να φύγει περπατώντας αμέσως μόλις βγει από το χειρουργείο και ήδη από την επομένη μέρα να επιστρέψει με απόλυτη ασφάλεια στη δουλειά του, φορώντας μόνο μία ειδική ελαστική κάλτσα για μερικές μέρες.

Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου, με τη νεότερη γενιά μηχανημάτων, είναι εφάμιλλη και καλύτερη της ανοιχτής μεθόδου και φτάνει το 98-99%, δηλαδή το ποσοστό υποτροπής είναι μόλις 1-2%.

 Τα πλεονεκτήματα της άμεσης μετεγχειρητικής αποκατάστασης, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η δυνατότητα διενέργειας υπό τοπική αναισθησία, έχουν καθιερώσει την ενδοφλεβική κατάλυση ως την πλέον καθιερωμένη παγκοσμίως μέθοδο στην αντιμετώπιση των κιρσών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί πανάκεια, αφού και η «κλασική» ανοικτή μέθοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες (προηγηθείσα θρόμβωση ή σκληροθεραπεία της μείζονος σαφηνούς) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της ενδοφλεβικής μεθόδου. Σε κάθε περίπτωση, ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση.