Μίνι Φλεβεκτομές

Μίνι Φλεβεκτομές: Η λύση για τις γαλαζοπράσινες δικτυωτές φλέβες και τους μικρούς κιρσούς.

Εκτός από τις πολύ μικρού μεγέθους κόκκινες-μωβ ευρυαγγείες και τους μεγαλύτερους κιρσούς, υπάρχουν στα πόδια και ενδιάμεσου μεγέθους φλέβες, συνήθως γαλαζοπράσινου χρώματος, που ονομάζονται δικτυωτές φλέβες.

Αυτές δεν προκαλούν κατά κανόνα επιπλοκές, όπως θρόμβωση, αλλά, εκτός του αισθητικού προβλήματος, μπορεί να προκαλούν συμπτώματα όπως κάψιμο και βάρος.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι μίνι φλεβεκτομές, μία επίσης μικροεπεμβατική μέθοδος με ελάχιστες τομές, τοπική αναισθησία και άμεση αποκατάσταση, η οποία συμπληρώνει συνήθως και την ενδοφλεβική αντιμετώπιση με laser.

Η μέθοδος εφαρμόζεται στο ιατρείο, όπου με ειδική τοπική αναισθησία εκτελούνται πολύ μικρές τομές στο δέρμα με τη μύτη ενός νυστεριού, μέσα από τις οποίες
αφαιρούνται οι παθολογικές φλέβες με τη βοήθεια ενός εργαλείου που η άκρη του μοιάζει με αγκιστράκι.

Στη συνέχεια οι τομές καλύπτονται με μικρές αυτοκόλλητες γάζες καθώς είναι τόσο μικρές που δεν απαιτούνται ράμματα και το πόδι καλύπτεται με επιδέσμους, οι οποίοι την επόμενη ημέρα αφαιρούνται και αντικαθίστανται από ελαστική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Η διαδικασία διαρκεί συνήθως 30-45 λεπτά και ο ασθενής αμέσως μετά μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει και να επιστρέψει στην καθημερινή δραστηριότητα, αποφεύγοντας απλά την έντονη καταπόνηση του άκρου για περίπου μία εβδομάδα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μίνι-φλεβεκτομές;

  • Αφορά τις γαλαζοπράσινες δικτυωτές φλέβες και μικρούς κιρσούς
  • Γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ιατρείο με τοπική αναισθησία
  • Οι χαλασμένες φλέβες αφαιρούνται μέσω πολύ μικρών τομών με ένα ειδικό λεπτό αγκιστράκι
  • Οι τομές δεν απαιτούν ράμματα αλλά καλύπτονται με τσιροτάκια και το πόδι καλύπτεται με επιδέσμους
  • Η επέμβαση διαρκεί 30-45’
  • Ο ασθενής αποχωρεί αμέσως περπατώντας και επιστρέφει στην καθημερινή του δραστηριότητα με απλές οδηγίες